For at barnet skal bli så trygg som mulig i denne store omveltningen praktiserer vi foreldreaktiv tilvenning (for de yngste barna, 0-3 årsavdeling).
Det vil si at foreldrene bruker god tid i barnehagen den første uken. Det er foreldrene som har hovedansvaret for sitt barn de første dagene og som steller barnet, legger barnet, hjelper sitt barn under måltid, er tilgjengelig i leken og lignende.
Etter hvert som barnet blir mer og mer kjent og tilknyttet sin primærkontakt/sekundære omsorgsperson, overtar han/hun gradvis disse oppgavene. På denne måten får barnet tid til å bli kjent i omgivelsene og med alle nye barn og voksne sammen med sin trygge base (mor/far).
Det vil variere hvor lang tid barn trenger på å bli trygge og tilvendt i barnehagen. Vi anbefaler at dere setter av 1 uke, men også er fleksible den neste uka.
Dag 1 er sammen med mor eller far i 2-4 timer
Dag 2 er sammen med mor eller far i ca. 4 timer
Fra dag 3 kan foreldre og avdeling i samarbeid bli enige om hvordan resten av uka legges opp. Barnet bør ikke være lenger enn 4-6 timer om dagen den første uka.
0-3-åringer har ikke forutsetninger til å skjønne at foreldrene faktisk kommer tilbake for å hente dem, og da er det godt at dagene ikke blir for lange alene i starten.
I løpet av tilvenningsperioden vil dere få en grundig oppstartsamtale sammen med en av pedagogene på avdelingen.
Trygghetssirkelen er en tilknytningsmodell som lærer oss å se barnet innenfra og forstå barnets signaler bedre. Tilknytningspersonen skal fungere som en sikker havn, som blant annet betyr å ta imot barnet når det har behov for trøst og omsorg, og å være en trygg base for barnets utforsking, lek og læring.
I oppstartsamtalen vi skal ha i løpet av tilvenningsperioden vil vi snakke om trygghetssirkelen.